Merhaba, Sorugonder.Com'a Hoşgeldiniz. Lütfen soru sormak için hemen ÜYE OLUNUZ veya GİRİŞ YAPINIZ

+1 oy
215 görüntü
Temizlik & Çamaşır dizininde tarafından
tarafından kapalı
Havluları Ne Kadar Sıklıkla Yıkamalısınız? veya Banyo havlularınızı her hafta yıkamamak ne kadar kötü?
kapalı

     

1 cevap

+1 oy
tarafından
tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap
Banyo havlunuz haftada bir yıkama temiz tutmak için yeterli değil.

Çarşaflarınız aynı kirliliği saklıyor olabilir.

Havlularda bakteri çoğalır

Havlunuzu sadece duş alıp temizledikten sonra kullanırsınız, bu yüzden o kadar kirlenmez, değil mi? Hayır öyle değil diyoruz. “Bakterileri yıkayarak uzaklaştırdığınızı söylerken, kısmen haklısınız - bazı bakterileri yıkıyorsunuz” diyor NYU Tıp Fakültesi klinik patoloji ve mikrobiyoloji profesörü Philip Tierno ama diğerleri etrafta kalacak ve duş sonrası masajlarınız sırasında havluya tekrar bulaşıyorlar.

Bu bakteriler oraya geldiğinde çoğalmaya başlarlar. Arizona Üniversitesi'nde bir mikrobiyoloji profesörü olan Chuck Gerba, “Havluyu her gün yeniden kullandıkça artmaya devam ediyor” diyor. Gerba'nın öncülüğünde yapılan bir araştırma, kullanılmış el havlularının yeni alınanlardan 1000 kat daha fazla koliform bakteri bulunduğunu ortaya çıkardı. Bakteriler karanlık, nemli ortamları sever, bu yüzden kapı kapalıyken buharlı bir banyoda büyürler. Havlular, banyonuzdaki en üreme noktalarından biridir.

En kötü senaryolar enfeksiyon ve aknedir.

Kirli bir havluyla sertçe vücüdunuza veya yüzünüze sürerek enfeksiyon riskiyle karşı karşıya kalabilirsiniz. Gerba, “Havluyu kuvvetli bir şekilde kullanırken cildinizi çiziyorsunuz” diyor. Cildinizdeki küçük farklar - farkedilmeyecek kadar küçük - bakterilere vücudunuza girmeleri için bir giriş yolu sağlar.

Yine de, banyo havlunuzdan bir hastalığın yakalanması “son derece sıra dışı” diyor, bulaşıcı hastalık uzmanı Aaron Glatt, MD, FACP, FIDSA, FSHEA, Amerika'daki Enfeksiyon Hastalıkları Derneği sözcüsü ve Güney'deki tıp ve hastane epidemiyoloğu başkanı Nassau Toplulukları Hastanesi. Dr. Gerba, kendi mikroplarınız sizi hasta etmeyecek, ancak havluları paylaşırken hastalık alma şansınızı arttırdığınızı söylüyor.

Akneye meyilliyseniz, havluyu her kullandığınızda yıkamalısınız. Dr. Tierno. Cildinizi - özellikle de açık püstülleri - kirli bir havluyla ovalarsanız, bakteriler cildinize bulaşabilir ve size sivilce verebilir.

Havlularınızı mümkün olduğunca temiz tutmanın yolları

Hiç kimsenin havluya dokunmasına izin vermeseniz bile, Dr. Gerba ve Dr. Tierno her iki veya üç günde bir banyo havlularını yıkamanızı önerir. “Temiz bir banyo yaptıktan sonra kirli bir iç çamaşırı giyer misiniz (acil bir durum yoksa)? Hayır dediniz değil mi. O zaman havlunuzuda her iki veya üç günde bir yıkamalısınız.

Dr. Tierno, yıkamalar arasında havlunuzun tamamen kurumasını sağlayarak bakteri üremesini kesin, diyor. Katlamak yerine, çubuğun üzerine açık şekilde asın. Ne kadar fazla yüzey alanı havaya açıksa, kuruması o kadar iyi olur. Kuruma süresini hızlandıran ısıtılmış bir havlu askınız varsa, yalnızca dört kullanımdan sonra yıkamanız gerekebilir - ancak bu “itiyor” diyor Dr. Tierno.

Daha fazla çamaşır yıkamanız gerekse de, tembel olmayın. Bakteriler, kalın bir pamuklu havlu bırakmak için aceleci değildir. Gerba, “Bu havluları temizlemek gerçekten zor” diyor. “Sıcak suyla bile, hepsini çıkarmak için tam bir döngüden geçmelisiniz.” Dışarı çıktığında, tüm nemin gittiğinden emin olmak için kurutucuda en az 45 dakika bırakın. Havlularınızı ne sıklıkta temizleyeceğinizi bildiğinize göre, evinizdeki diğer en kirli 16 öğeyi nasıl temizleyeceğinizi öğrenin.

Sorugonder.Com size bilginizi paylaşırken kol saati kazanma fırsatı veriyor. Aşağıda gördüğünüz kol saatleri sizi bekliyor. Nasıl mı? Tıklayın öğrenin..!

15,5b soru

3,5b cevap

105 yorum

19,7b üye

...